Gartner: Trg, povezan z virtualizacijo, je dozorel

18.05.2016

 
 Trend, ki je na področju tehnologij za podatkovne centre vladal več kot desetletje, se počasi umirja. Prihodki iz naslova novih licenc so prvikrat v zgodovini upadli.

Mineva osemnajst let od prve praktične predstavitve virtualizacije X86 in Gartner je s tem v zvezi pripravil podrobno poročilo o Virtualizacijaprihajajočih trendih tega področja. Tako je iz ankete razvidno, da imajo nekatera podjetja virtualiziranih prek 90 odstotkov svojih strežnikov, v povprečju pa se ta delež giblje nekje okoli 75 odstotkov. Prihodki, povezani z virtualizacijo, se bodo letos povečali za 5,7 odstotka v primerjavi z lani, in sicer na 5,6 milijarde ameriških dolarjev. Toda v letošnjem prvem kvartalu se je primerilo, da so prihodki iz naslova novih licenc prvikrat upadli. Ali je tako pri prav vseh ponudnikih, ni znano, saj, denimo, Microsoft teh podatkov ne objavlja, je pa o za odstotno točko manjšem zanimanju za nove licence konec aprila poročal VMware. To sta oba največja, drugi nišni ponudniki izdelkov, povezanih z virtualizacijo, pa so še Oracle, Citrix, Huawei in Red Hat.

Toda tako umirjanje povpraševanja – po besedah analitikov – pomeni, da je trg dozorel in da bodo glavnino prihodkov ponudnikov poslej najverjetneje predstavljale vzdrževalne pogodbe.

Vir: www.monitorpro.si
nazaj » 

 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani in štetje obiskovalcev.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni